Crème brûlée cheesecake

Twee van mijn favoriete toetjes samengevoegd in één! Het kost even wat tijd en aandacht, maar door het smeuïge van de cheesecake en het knapperige suikerlaagje van de crème brûlée krijg je; THE BEST OF BOTH! De crème brûlée cheesecake.

Ingrediënten  (6 personen):

–       1 pak Bastogne koeken

–       75g (gesmolten) roomboter

–       200g suiker

–       1 zakje vanillesuiker

–       2el. Vanille aroma

–       400g Mon Chou

–       1 vanillestokje

–       125g zure room

–       10 eieren (eigeel)

–       Rietsuiker (bruine suiker kan ook)

Kookbenodigdheden:

       Bakblik 24x24cm (kan ook een springvorm van Ø22cm)

–       Zeef

–       Mixer

–       (Keukenmachine)

–       Ovenschaal

–       Vershoudfolie

Bereiding:
 1.     Verwarm de over voor op 180 ºC
 2.     Vermaal de Bastogne in de keukenmachine of, zoals ik heb geleerd in mijn studententijd, door de Bastogne in een plastic zak te doen en er met een lepel op te slaan. Smelt vervolgens de boter in de magnetron of een steelpan en voeg deze bij de vermalen Bastogne. Verdeel het Bastogne mengsel over de bodem van de bakvorm en druk het met de bolle kant van een lepel aan. Bak de bodem ca. 15 min. in het midden van de oven. Neem de vorm uit de oven en laat afkoelen.
 3.     Verlaag de oven naar 160 ºC
 4.     Klop de Mon Chou, de vanillesuiker, suiker, vanille aroma en het vanillemerg door elkaar met de mixer. Het vanillemerg haal je uit het vanillestokje door het stokje in de lengte doormidden te snijden en met de punt van een mes het merg eruit te schrapen.
 5.     Vervolgens verwarm je de zure room en de vanillestokjes in een pannetje. Zo komt je laatste vanillesmaak uit de stokjes in de room. Verwarm dit totdat het een egale massa is, maar laat het absoluut niet koken! Laat het daarna enkele minuten afkoelen.
 6.     Nu gaan we met de 10, ja 10!, eieren aan de slag. Je hebt alleen het eigeel nodig, dus je moet het eigeel van het eiwit scheiden. Kijk bij de tips om te legen hoe je eiren kan scheiden! Klop het eigeel 2 min. met de mixer.
 1.   Wanneer de room is afgekoeld, giet je de room door de zeef bij het eigeel.Hierdoor komen er geen klontjes bij. Klop het geheel 2 min. met de mixer.
 2.    Voeg het eigeel/roommengsel samen met het Mon Chou-mengsel en mix dit met de mixer tot een vloeibaar beslag. Giet het beslag gelijkmatige over de Bastogne bodem.
 3.    Voordat de cheesecake in de oven gaat, vul je de ovenschaal met heet water en plaats je deze onderop in het midden van de oven.
 4.    Bak de cheesecake 1 uur in het midden van de oven op een rooster boven de ovenschaal. Zet de oven uit en laat de cheesecake 30 min. in de oven afkoelen. Neem de cheesecake uit de oven en laat hem 1 uur verder afkoelen op het aanrecht. Dek hem af met vershoudfolie en zet minimaal 2 uur in de koelkast.
 5.    Voor het uitserveren snij je gelijkmatige stukken cheesecake uit het bakblik. Per stukje strooi je de rietsuiker er gelijkmatig overheen. Gebruik een brander om de suiker te karamelliseren. Doe dit met geduld, want het kan even duren. Let erop dat je het niet laat verbranden. 

 

Tip: Garneer met rood fruit voor een lekkere frisse combi.

Smullen maar!

Meer Loutjes recepten…

Koko Choco Loco
Koko Choco Loco

Omdat chocolade alles gewoon beter maakt! Al zijn deze kokoskoekjes ook heerlijk zonder de choco dip, vind ik de combi heerlijk.
Serveer het bij de thee of koffie en je hebt een heerlijke koekje om even bij weg te dromen.

Lees meer
Lemon Curd
Lemon Curd

When life gives you.. nee, zo catchy ga ik dit recept niet binnen. Toch is dit basis recept voor lemon curd eentje op je vingers bij af te likken! Je kan het gebruiken voor taarten, toetjes, cupcakes, scones of gewoon om heerlijk om zo los op te peuzelen.

Lees meer
Verjaardagstaart #26
Verjaardagstaart #26

Lucky 26! Voor mijn verjaardag kon een fantastische verjaardagstaart natuurlijk niet ontbreken. Ik heb mijzelf dit jaar uitgesloofd door een vijf laagse taart te maken. Met een bittertje een zuurtje en natuurlijk kon het zoetje ook niet ontbreken.

Lees meer